čtvrtek 13. března 2014

Panenka s bylinkovým máslem

  
Na přípravu budete potřebovat:
 
Vepřová panenka ( množství podle počtu osob)
plátková slanina
máslo
čerstvé bylinky ( petrželka, bazalka, rozmarýn nebo tymián), kdo co rád
olej

Na švédskou studenou omáčku:
1 jablko
1PL křenu
1PL majonézy
100ml bílého vína
špetka cukru
sůl
pepř 

Postup:

Nejprve připravíme bylinkové máslo. Do změklého másla vmícháme najemno posekané bylinky a špetku soli. Necháme v lednici opět mírně ztuhnout.
Panenku očistíme a nakrájíme na špalíky, osolíme, opepříme. Do každého kousku masa vytvoříme ostrým nožem shora otvor a naplníme jej bylinkovým máslem. Špalíky omotáme slaninou a upevníme provázkem.

Na omáčku nastrouháme nahrubo jablko, zalijeme vínem a dusíme, dokud se tekutina nevstřebá a nevypaří. Necháme vychladnout, poté přimícháme majonézu a křen, dochutíme cukrem, solí a pepřem. Necháme v lednici vyhladit.
Maso opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji, tak 2 minuty z každé strany, nejprve naplněnou stranou dolů. A pokusíme se opéct i slaninu z boku. Maso vyjmeme, uchováme v teple. Z výpeku slijeme přebytečný tuk, podlijeme cca 2PL vody a necháme rozpustit připečené kousíčky. Nakonec přidáme i trochu bylinkového másla, kterým na talíři přelijeme maso.
Před podáváním odstraníme z masa provázek. 





Žádné komentáře:

Okomentovat