středa 12. března 2014

Hovězí pečeně s pikantní omáčkou s brandy

 
Na přípravu budete potřebovat:

1kg hovězího hrudí ( měla jsem s kostmi) nebo jiného vhodného kusu na pečeni
1 cibule
2 mrkve
3 stroužky česneku
2PL rajčatového protlaku
200ml bílého vína
250ml silného vývaru
2-3 menší bobkové listy ( dala jsem čerstvé)
pár snítek tymiánu
5 kuliček nového koření
sůl
pepř
olej

Do omáčky pak:
1PL hrubozrnné hořčice
2KL smetanového nebo čerstvého křenu
2PL brandy
100ml sladké smetany
kousek másla + hladká mouka 

Postup:

V první řadě nahřejeme troubu na 150C.
Maso osolíme, dostatečně opepříme a v nádobě vhodné do trouby opečeme na oleji ze všech stran dohněda. Vyjmeme, do výpeku vlijeme víno, vývar a vmícháme rajčatový protlak. Vložíme zpět maso, přidáme nakrájenou cibuli na větší kusy, mrkve na kolečka, zmáčknuté stroužky česneku, koření a bylinky. 



Přiklopíme a vložíme na 4 hodiny do trouby. V polovině pečení můžeme maso obrátit a zkontrolovat.
Po 4 hodinách je maso již krásně měkké. Vyjmeme a přikryjeme, aby nám neosychalo. Výpek se zeleninou přecedíme do rendlíku, šťávu zahřejeme, přidáme brandy, hořčici a křen a zahustíme kouskem másla rozetřeným s hladkou moukou. Necháme chvilku provařit a nakonec vlijeme smetanu. Provaříme do požadované hustoty.
Maso nakrájíme na plátky a servírujeme třeba s kaší. 


 



Žádné komentáře:

Okomentovat