Recept na tuto vydatnou polévku mám od manželovy babičky, která pochází z Plešovic, prý ji tak dělávali, tak jí věřím. Někdy do ní přidávali i brambory, takže to už byl spíše hlavní chod. A Budějovicím dodnes říká Budějice, takže proto ten název.
Na přípravu budete potřebovat:
1/2 hlávky bílého zelí
1 větší cibule
2 zakysané smetany
kousek másla + 3PL máslové jíšky
ocet na dochucení
špetka drceného kmínu
sůl
1 větší cibule
2 zakysané smetany
kousek másla + 3PL máslové jíšky
ocet na dochucení
špetka drceného kmínu
sůl
Postup:
Zelí nakrájíme na nudličky, cibuli na kostičky. Na
másle zpěníme cibuli, přidáme nakrájené zelí, osolíme, okmínujeme a
zalijeme vodou nebo vývarem do 3/4 tak, aby se zelí dusilo spíše ve
vlastní šťávě. V průběhu vaření můžeme mírně podlévat. Když je zelí
měkké, vmícháme teplé zakysané smetany ( ohřejeme je tak, že do nich
přidáme několik lžic horké polévky a důkladně promícháme), jinak se nám
smetana srazí. Promícháme a vmícháme jíšku. Necháme projít varem cca 5
minut a dochutíme octem.
Žádné komentáře:
Okomentovat