úterý 11. března 2014

Karamelový větrník na plech

Na přípravu budete potřebovat:

Na odpalované těsto:
750ml vody
230g másla
230g hladké mouky
špetku soli
8 vajec

Na karamelovou náplň:
750ml mléka
2 karamelové pudinky
cukr moučka dle chuti
1 celé máslo ( 250g)

+ 2 x 250ml smetany na šlehání
2 ztužovače
cukr dle chuti

Na karamelovou polevu:
250g cukru krupice
250ml smetany na šlehání 

Postup:

Vodu rozehřejeme s máslem a solí, pak najednou přidáme mouku a za stálého míchání vaříme na mírném ohni tak dlouho, až se těsto nelepí na vařečku ani na hrnec (mě to trvalo zhruba 10 minut).Do vychladlé hmoty zašleháme po jednom vajíčka, každé řádně vymícháme a až pak dáme další.

Na dva plechy dáme pečící papír a naneseme těsto rozdělené na poloviny. Dáme péct do předehřáté trouby na 200°C. Prvních 15minut troubu vůbec neotvíráme, bubliny by splaskly. Pečeme asi 30-40 minut. Je však třeba, aby povrch byl na dotek křupavější, protože jak chladne, trochu změkne.


Uvaříme 2 karamelové pudinky v 750ml mléka a necháme vychladnout. Pak vyšleháme máslo s moučkovým cukrem a postupně přidáváme uvařený zchladlý pudink. Dosladíme dle chuti.

Vyšleháme dotuha šlehačku se ztužovači a cukrem.

Na první plát naneseme karamelovou náplň a na ni rozetřeme ušlehanou šlehačku. 


Přiklopíme druhý plát a povrch polijeme karamelovou polevou.


Poleva:
Cukr nasypte do hrnce a nechte ho roztavit. Jakmile cukr zkaramelizuje, přilijte do něj horkou smetanu. Buďte opatrní, vzkypí to! Vařte, dokud se karamel úplně nerozpustí(když to bude hodně husté,přilijte ještě trochu horké smetany). Ihned nalijte na větrník a dejte chladit do lednice. 


 



4 komentáře:

  1. Andri, krásný blog :)
    Prosím,myslíš, že vydrží v lednici do druhého dne ? Nezvlhne moc ?? Chtěla bych udělat na babinec, ale musím ho udělat den dopředu ... Díky .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si Jani myslím, že zas tolik nezvlhne. Bude samozřejmě spodek měkčí, ale jestli ho chceš opravdu křehký, radši dělat ten den. Mně třeba to vláčné těsto nasáklé chutěmi vyhovuje, někomu ne . A díky za pochvalu stránek, moc mě to těší :-)

      Vymazat
    2. Jo a Jani, dneska ho dělala Naďa, tak se jí zeptej zítra, pokud jí něco zbyde :-D

      Vymazat
  2. Vydrží, když ho někdo nezežere :D

    OdpovědětVymazat