sobota 8. března 2014

Šunkovo - houbová gougere



Gougere pochází z Burgundska a je to velice oblíbený pokrm i ve formě malých slaných " koláčků ". Jedná se o sýrové odpalované těsto. Náplně se dávají různé ( kuřecí, zvěřina, mořské plody ...) nebo žádné.

 Na přípravu budete potřebovat:

 Na těsto :
140ml vody
3PL změklého másla
60g polohrubé mouky
2 promíchaná vejce
hrst strouhaného sýru
1KL dijonské hořčice
sůl




Náplň:
hrst čerstvých nebo mražených hub
hrst na nudličky nakrájené šunky
čerstvé bylinky
máslo
hladká mouka
cca 100- 150ml mléka nebo vývaru
nastrouhaný sýr a strouhanka na posypání
pepř
sůl 

Postup:

Na těsto rozpustíme v kastrůlku vodu s máslem, než začne voda vřít, mělo by být máslo rozpuštěné a od doby varu necháme cca půl minuty provařit. Odstavíme a hned vmícháme mouku se solí. Stále mícháme a jakmile se těsto nelepí na stěny a vařečku, odložíme a necháme zchladnout.
Na pánvi orestujeme na másle nejprve šunku, vyjmeme a orestujeme houby do vypaření tekutiny. Osolíme, vyjmeme.
V pánvi vymícháme z 1PL másla a 1PL hladké mouky jíšku, zalijeme postupně mlékem nebo vývarem a jakmile je bešamel hladký, přidáme houby, šunku a posekané bylinky. Odstavíme, dochutíme solí a pepřem.
Do těsta vmícháme hořčici, osolíme a postupně po menších dávkách zašleháváme vejce. Pokud je hmota hladká, lesklá a poměrně drží tvar, je hotovo. Může se stát, pokud jsou vejce velká, že je celá nevmícháte. Nakonec vmícháme hrst nastrouhaného sýru.
Do zapékací misky přendáme těsto a od středu ho vytlačíme do stran, na dně by měla zůstat jen slabá vrtsvička. Vložíme šunkovou směs, posypeme trochou strouhanky a dáme do trouby rozpálené na 200C.


Neotvíráme troubu. Po 20ti minutách stáhneme teplotu na 180C a pečeme ještě cca 20 minut do zlatova. Před koncem pečení posypeme sýrem a necháme zapéct. 




Žádné komentáře:

Okomentovat